Artikel i ÖA 4 maj 2021

Här är Ö-viks dyraste gator:

Hamnkaptenen har absolut bästa läget!

Artikel i ÖA 4 maj 2021

I Örnsköldsvik finns länets dyraste kvadratmeterpris och på en av stadens längsta gator ligger genomsnittspriset på en bostad på 3 820 000 kronor.

Bostadsmarknaden i Örnsköldsvik går stadigt uppåt. På några år har genomsnittspriserna ökat markant säger mäklaren Annacarin Holmgren på Fastighetsbyrån Höga Kusten

– Prisutvecklingen i Ö-vik har varit ytterst god. Man ska ha med sig att vi går från en relativt låg nivå, jämför man oss med Umeå så har vi hälften så höga kostnader för hus här, säger Annacarin Holmgren.

Svensk Mäklarstatistik har tillsammans med Fastighetsbyrån tagit fram vilka gator i länet som har de högsta genomsnittspriserna genom att kartlägga de senaste två årens försäljningar av bostadsrätter och villor.

Dyraste kvadratmeterpriset på Tullgatan 

I Örnsköldsvik finns länets dyraste kvadratmeterpris på Tullgatan i centrala stan. Där får du betala för 39 431 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Tätt efter kommer Framnäsgatan där köparna betalar i 35 209 kronor per kvadratmeter i genomsnitt och på Lasarettsgatan ligger summan på 34 586 kronor.

– I vinter har det sålts fyra lägenheter på Tullgatan. Gatan är extremt populär därför att det är trevliga fastigheter och jag skulle vilja påstå att det är det absolut bästa läget i Örnsköldsvik, säger Annacarin Holmgren.

Du kan kasta ut metspöt från balkongen i princip

– Sen är det sol från morgon till kväll, nära stan och tio meter till havet. Du kan kasta ut metspöt från balkongen i princip.

Länets dyraste gata finns i Sundsvall på Juniskärsvägen och där ligger genomsnittspriset på 4 495 833 kronor. Tre placeringar nedanför hamnar Nötbolandet, en av Örnsköldsviks längsta gator. Där får en köpare i genomsnitt betala 3 820 000 kronor för en bostad.

– Där är det också läget, har du utsikt och havet blir det lite dyrare än om du är i någon svacka där det är skuggigt hela tiden. På Nötbolandet har du havet nära och du är nära stan, säger Annacarin Holmgren.

– Det har tenderat att ha gått från fritidsboende till året runt där ute och sen har det kanske varit lite generationsskifte plus att folk drar varandra.

Annacarin Holmgren säger att läget avgör mycket av bostadens värde.

– Man utgår alltid från läget, det är alltid rätt att köpa något med rätt läge. Köket kan du förändra om det inte faller i smaken och slänga ut men läget går inte att förändra.

Hon fortsätter:  

– Jag skulle säga att man fortfarande får mycket för pengarna i Ö-vik, sen tycker inte alla det, men så länge vi har så extremt låga räntor som vi har så är boendet väldigt billigt i Ö-vik. Marknaden är ytterst god och framförallt för bra lägen och även de som ligger lite utanför centrum.

Sveriges dyraste gata ligger utanför Stockholm, på Mårdvägen i Bromma hamnar genomsnittspriset på 18 590 000 kronor. Högsta kvadratmeterpriset får du betala på Klara Västra Kyrkogata mitt i Stockholm. Där ligger genomsnittspriset på 134 792 kronor per kvadratmeter.

Fotnot: Gator med färre än fem försäljningar har inte tagits med i sammanställningen. Bostadsmarknaden är ytterst god, framförallt för bra lägen säger mäklaren Annacarin Holmgren.  
Izabelle Nordfjell
izabelle.nordfjell@mittmedia.se