Miljötips för dig som vill tänka på miljön samtidigt som du hjälper till att sänka föreningens kostnader

Här nedan har du kloka miljöråd som vi hämtat på Mivas utomordentliga hemsida:

Förpackningar till Brf Hamnkaptenens miljöbod

Tidningar och förpackningar av glas, papper, plast och metall lämnas i Brf Hamnkaptenens miljöbod. OBS! Endast mindre sopor som ryms i sopbodens kärl får läggas där. Större sopor får du köra till Må återvinningsstation.

Fyll diskmaskinen

Fyll disk- och tvättmaskinen helt innan den körs.

Sug upp fettet

Sug upp fett i stekpannan med hushållspapper.

Fyll tvättmaskinen

Fyll tvättmaskinen och dosera helst något lägre än anvisningen. Extra tvättmedel gör aldrig tvätten renare.

Lägsta dosering på tvätt- och diskmedel

I vår kommun är vattnet mjukt. Därför kan du använda den lägsta doseringen då tvätt- och diskmedel löddrar lätt.

Hoppa över förtvätten

I vår kommun är vattnet mjukt, vilket innebär att tvätt- och diskmedel löddrar lätt. Det innebär också att du kan hoppa över förtvätt om inte tvätten är hårt smutsad.

Tvätta utan blekmedel

Använd tvättmedel utan blekmedel. Blekmedel till vittvätt kan köpas separat. I miljön kan kloret nämligen bilda skadliga och svårt nedbrytbara organiska klorföreningar.

Ättika istället för sköljmedel

Sköljmedel är en klassisk miljöbov som man bör undvika. Om man ändå vill mjuka upp kläderna kan man tillsätta 1-2 teskedar 24-procentig ättika med dubbelt så mycket vatten och häll i sköljmedelsfacket. Vill du ha lite doftande kläder kan du droppa i en till tre droppar eterisk doftolja.

Kläder utan kemtvätt

Handla inte kläder som kräver kemtvätt.

Sudda fläcken väck

Citronsyra eller ättiksprit löser kalkbeläggningar. Fläckar på golv kan tas bort med hjälp av vitt radergummi.

Spola snålt

Om du inte har en snålspolande toalett kan du minska vattenförbrukningen genom att lägga något som tar upp volym i vattenbehållaren, till exempel en flaska med vatten.

Rensa ut gamla kemikalier

Rensa ut gamla kemikalier och lämna till en återvinningscentral. Välj sedan miljömärkta varor och undvik kemikalier om det går. Många husmorsknep är både effektiva och snälla mot miljön.

Moppa med vatten

För att få rena och skinande golv krävs oftast inga kemikalier och det är inte alltid nödvändigt att plocka fram dammsugaren. Torrmoppning eller att moppa med vatten brukar räcka.

Rengör silen i vattenkranen

Skruva loss silen i vattenkranen och rengör sil och strålsamlarinsats från vattenföroreningar. Är insatsen förkalkad kan den tvättas i ättikslösning.

Snålspolande dusch

Skaffa snålspolande munstycken till duschen. Duscha heller inte längre än nödvändigt.

Rensa avloppet varje månad

Rensa avlopp i både handfat och dusch en gång i månaden så förebygger du stopp och dålig lukt. Använd aldrig propplösare - det är inte bra för rören som kan skadas. Om du får stopp, prova istället att hälla i en ganska stor mängd hett vatten. Om det inte fungerar, lös en kopp bikarbonat och en kopp salt i en kastrull med kokande vatten, och häll detta i avloppet. Om det ändå inte fungerar, kontakta Miva.

Gummi istället för engångshandskar

Använd gummihandskar hellre än engångshandskar för att skydda händerna när du städar. Då slösar du inte på naturresurserna. Om du inte kan använda gummahandskar på grund av t ex allergi, finns tunna bomullsvantar som du kan använda under dessa. Det finns även särskilda gummihandskar utan latex för allergiker.

Ställ en skräphink i badrummet

Ställ en skräphink i badrummet för sådant som inte ska kastas i avloppet, t ex bindor, trosskydd, tamponger, kondomer, bomullstops, tandtråd, våtservetter, tvättlappar och pappershanddukar.

Tandkräm utan triclosan

Köp tandkräm utan triclosan. Triclosan är ett bakteriedödande medel som bland annat tillsätts i tandkräm. Detta är oftast onödigt och triclosan kan anrikas i miljön och skada både människor och natur. Triclosan kan även förekomma i exempelvis deodoranter, tvål, tandkräm och rengöringsmedel.

Lukta och smaka först

10-20 procent av alla inköpta livsmedel slängs helt i onödan, vilket är ett slöseri som kostar ett genomsnittligt hushåll omkring 5 300 kronor om året. De pengarna kan du göra annat för om du vågar lukta och smaka på mat du överväger att slänga.

Smaksätt kranvattnet

Bär inte hem smaksatt vatten från affären. Smaksätt själv ditt eget kranvatten med exempelvis citronskal, skivor av apelsin, lime eller tunna gurkskivor.

Tygpåse till affären

Ta med tygpåsen till affären eller använd plastkassen flera gånger.

Köp miljömärkt

Köp miljömärkta produkter.

Lämna till second hand

Lämna dina gamla och hela saker till second hand eller sälj dem på internet istället för att slänga dem. Möbler kan du t ex lämna på Startpunkten på Må återvinningscentral så renoveras dem och säljs som "nya".

Handla i lösvikt

Köp varor i lösvikt och slipp onödiga förpackningar. Färre förpackningar blir det också om du väljer att köpa större ekonomiförpackningar.

Köpt sånt som kan lagas

Välj varor med lång livslängd och som kan repareras om de går sönder.

Låna eller hyr mera

Låna eller hyr saker du bara behöver vid enstaka tillfällen.

Ge bort en upplevelse

Ge bort upplevelser och tjänster istället för vanliga paket, t ex ett bio- eller restaurangbesök.

Dela och låna saker

Dela saker med grannar och vänner, t ex genom bilpool.

Panta mera

Panta dina burkar och flaskor i butik eller på Må återvinningscentral så att de kan användas igen. Både glas och metall kan nämligen återvinnas hur många gånger som helst!

Planera inköp och gör matlådor

Planera matinköpen så att allt hinner tillagas innan det blir gammalt. Och gör matlåda av rester.

Torka med linnetrasa

Använd linnetrasor istället för wettexduk. Linnetrasor tvättas lätt i tvättmaskinen och håller i 5-10 år.

Besök en återvinningscentral

Grovsopor, elektronikavfall, farligt avfall och andra typer av avfall som inte får plats eller hör hemma i sopkärlet sorteras på en återvinningscentral för att återvinnas så långt det är möjligt.

Välj miljömärkta varor

Välj miljömärkta produkter för både dig och ditt hem, så minskar mängden kemikalier som cirkulerar i vattnet. Kika efter produkter med Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman nästa gång du handlar.

Minska matavfallet med fyra kilo

Se över ditt matsvinn! Tänk dig att du slänger en ostskiva eller 1,1 cl mjölk mindre om dagen. Det blir 11 gram om dagen, 77 gram på en vecka, och fyra kilo på ett år! Det låter inte så mycket, men om varje svensk minskar sin avfallsmängd med bara fyra kilo om året så har vi goda förutsättningar för att vända en ohållbar trend.

Skriv ut dubbelsidigt

Antalet utskrifter i Sverige ökar varje år. I bästa fall kan vi i alla fall halvera pappersmängden genom dubbelsidiga utskrifter.

Stoppa droppande kran

En droppande kran gör av med 25 liter vatten per dygn. Genom att byta kranens packning kan man stoppa droppandet.

"Reklam, nej tack"

Ett svenskt hushåll får cirka 50 kilo pappersreklam varje år, en stor del av det måste transporteras till återvinning för att bli ny reklam. Genom att avbeställa reklam minskar du utsläpp och skogsavverkning. Sätt upp en skylt med ”Reklam, nej tack” på din dörr eller postlåda.

En mobil ger 86 kg avfall

För att producera en enda mobiltelefon genereras 86 kilo avfall. Genom att använda den längre och sälja den vidare kan du göra både plånboken och miljön en stor tjänst.

Älska dina skor och de ska älska dig tillbaka

Rengör skorna ofta så håller de länge. Bort med salt och gammal skokräm med hjälp av en våt trasa. Låt sedan skon torka ordentligt innan du skyddar den med skokräm. Viktigast är sulkanten, där når fukten skorna först. Torka bort överflödig kräm innan du avslutar med en polish.

Bibliotek så mycket mer än böcker

Visst vet du att de flesta bibliotek idag erbjuder så mycket mer än bara utlåning av böcker? På många bibliotek kan man också låna TV-spel, filmer, skivor, ljudböcker, tidningar och magasin. Helt gratis! Passa på att Njut av ett gratisnöje som dessutom är bra för miljön.

Gå på loppis

Att gå på loppis är ett kul sommarnöje för hela familjen. Chansen att göra fynd och hitta personliga inredningsdetaljer är riktigt stor. På köpet blir du Miljönär och bidrar till miljön genom att återbruka saker och ting.